- Giriş ve çıkışlarda sıra beklemeye son.
- UHF 865 Mhz frekansında işletim,
- Pasif RFID UHF etiketler ile düşük maliyet,
- Otomatik geçiş imkanı,
- Giriş-Çıkış kayıt ve raporlaması,
- Dış ortama uygun ekipmanlar,

AselsanNET RFID Geçiş Kontrolü Sistemi Sayesinde;
- Mevcut veya kurulması planlanan bariyerlerinize RFID ekipmanlarının entegrasyonu ile geçiş noktalarında otomatik geçiş imkanı,
- Araçlara takılacak RFID pasif UHF etiketler düşük yatırım maliyeti.
- Pasif etiketlerin üzerinde pil olmaması nedeniyle düşük işletim maliyeti.
- Araçlardaki RFID etiketlerin uzun süre kullanımı,
- Aracın bariyere 30km/h hızla yaklaşması sırasında RFID antenler tarafından araçtaki etiketin okunması ve bariyerin otomatik açılması,
- Araç etiketi yerine sürücüye verilecek kimlik kartı ile de kullanım imkanı,
- Araç yetkilendirme ve yetki iptali ile istenilen aracın geçişine izin verme veya iptal etme.
- Zaman, lokasyon ve araca göre giriş-çıkış raporlaması
- Araç üzerindeki RFID UHF etikette süre, ücret gibi bilgileri tutabilme ve bu bilgilere RFID el terminali ile erişim imkanı.
RFID Nedir ?
RFID (Radio Frequency Identification) “Radyo Frekansı ile Kimlik Tanımlama”
RFID teknolojileri, radyo frekansı yardımı ile nesneleri veya canlıları tanımlamaya yarar. Aktif/pasif RFID etiketler, nesnelerin veya canlıların kimliklendirilmesinde kullanılır. 125-134 KHz(Low Frequency)(LF), 13.56MHz(High Frequency)(HF), 865-868 MHz(Ultra High Frequency)(UHF) ve 2.45 GHz (Micro Wave) olarak farklı frekanslarda çalışan sistemler kullanılmaktadır.
Sistem Komponentleri
1.RFID Etiket :
RFID etiketi, uygun aplikasyon ve kapasite ile belirlenmiş bir RFID çipinin uygulamada ki çalışma koşul zorlukları göz önüne alınarak (ısı farkları ,kimyasallar, darbeler) çiplerin daha güçlü anten ve daha güçlü kaplama ile zor şartlarda çalışmaya adapte edilmiş halidir.
RFID etiketleri 3 çeşittir : pasif (etkisiz), yarı pasif (yarı etkin) veya aktif (etkin). Pasif etiketlerin kendi güç kaynakları yoktur, RFID okuyucunun gücü ile çalışırlar ve en ucuz RFID etikettir. Buna karşılık, yarı pasif etiketlere ise, gelen sinyalden güç almaya gerek bırakmayacak küçük bir pil eklenmiştir. Daha geniş okunma alanına sahip bu etiketler daha güvenilir oldukları gibi, okuyucuya daha çabuk cevap verebilirler. Aktif etiketler ise, diğer çeşitlerden farklı olarak devrelerini çalıştırmalarını ve cevap sinyali üretmelerini sağlayan kendi güç kaynaklarına sahiptirler. Bu özellikleriyle yüksek performans sergilerler fakat maliyetleri daha yüksektir.
2.RFID Anten :
RFID antenler, yayınladıkları radyo frekansı ile etiket üzerindeki çipte bulunan bilgiyi etiket üzerindeki antende oluşan yansıma sonucu alarak okuyucuya iletirler. Antenler güç, okuma şekli (Doğrusal, dairesel) ve okuma alanlarına (uzak alan okuma, yakın alan okuma) göre farklı modellerde bulunurlar.
3.RFID Okuyucusu :
RFID okuyucusu antenden gelen sinyalleri uygulama katmanına belirli protokollere uygun olarak aktarır. RFID okuyucuları sabit olmakla beraber el terminali şeklinde okuyucularda mevcuttur. El terminallerinde RFID anten entegre olarak bulunmaktadır. RFID okuyuculara 1-4 anten bağlanabilir. RFID okuyuculara bağlanan antenlerin güçleri ayrı ayrı ayarlanabilir.
4.Ara Katman Uygulaması :
RFID okuyucu ile uygulama arasında çalışan ve sistem mimarisinin en önemli öğesi olan Ara Katman Uygulaması (Middleware) tamamen okuyucu yönetimi, okunan etiket bilgisinin yönetimi ve anten yönetimi işlemlerini gerçekleştirir. Okuyucu ile ilgili okuma yöntemi, ağ yapılandırması, anten ayarlarının gerçekleştirmesi, okumanın hangi anten ve hangi okuyucu tarafından gerçekleştirildiğinin belirlenmesi gibi birçok işlemi ara katman uygulaması ile gerçekleştirebilirsiniz. Burda en önemli konu Ara Katman Uygulamasının dayandığı RFID protokoldür. Her bir okuyucunun kendisine ait bir protokolü ve bu protokole uygun çalışan bir ara katman mimarisi vardır. Fakat tüm dünyada RFID teknolojisinin hızla gelişimi sonucunda EPC tarafından bir standart belirlenmiş ve RFID okuyucular için LLRP (Low Level Reader Protocol) temel protokol olarak kabul edilmiştir. RFID uygulamanız eğer LLRP’ ye uygun olarak geliştirilmiş ise LLRP uyumlu her okuyucuyu sisteminize dahil edebilir ve uygulamanızda herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duymazsınız. Fakat uygulamanız herhangi bir okuyucunun kendine ait protokolüne uygun olarak geliştirilmiş ise bu sisteme bundan sonra dahil edeceğiniz okuyucuların da aynı marka olması gerekmektedir. LLRP RFID uygulamalarında bir zorunluluk olarak talep edilmeli ve kurulacak sistemler ileride yaşanabilecek gelişmeler de düşünülerek tasarlanmalıdır.
|